Het SaaS-landschap.
Herinner je je de tijd nog dat er voor elke taak een nieuwe, glimmende app was? Naja, dat is tegenwoordig nog steeds zo met een "AI-driven" app voor alles, maar daar gaat deze blog niet over. Het leek een goed idee, maar voor veel ondernemers is hun digitale gereedsschapkist inmiddels een overvolle zolder geworden. Een chaotische verzameling tools waar je maandelijks voor betaalt, maar waarvan je de helft misschien niet eens gebruikt.
Er is echter een verandering gaande. De tijd van "een app voor alles" is voorbij. Het 2024 State of SaaS rapport van Productiv bevestigt deze verschuiving, namelijk dat het gemiddelde softwareportfolio van bedrijven het afgelopen jaar met 10% is gekrompen. Dit is geen toeval, maar een bewuste, strategische voorjaarsschoonmaak die door het bedrijfsleven waait.
In deze blog gaan we uitvogelen waarom minder toch leidt naar meer. Waarom minder software vaak leidt tot meer waarde, en hoe jij deze slimme stap ook kunt zetten om weer grip te krijgen. Want, as we all know, less is more. :)
Te veel software voor te veel geld
Het probleem met die overvolle digitale zolder is niet alleen dat het onoverzichtelijk is. Het kost je op manieren die je misschien niet eens direct doorhebt. Je hebt eigenlijk te veel voor te veel. Te veel apps, te veel kosten, te veel processen, te veel gedoe.
De geldverslinder: ongebruikte licenties
Volgens het rapport van Productiv wordt gemiddeld 40% van alle betaalde softwarelicenties niet eens gebruikt. Denk daar maar eens over na. Dat is alsof je vier van de tien kantoorstoelen leeg laat staan, maar er nog wel de volle huur voor betaalt. Het is weggegooid geld dat je veel beter kunt investeren in de groei van je bedrijf.
Constant schakelen is de focus-killer
Naast de financiële verspilling is er nog een grotere, onzichtbare
kost: het verlies van focus. Hetzelfde rapport laat namelijk zien dat
bedrijven in een categorie als Project Management soms wel 9 verschillende apps gebruiken.
Elke keer dat jij of je team moet wisselen tussen al die tools,
verliezen je hersenen een beetje momentum. Je zou denken dat het maar om
een klein beetje tijd gaat want kom op, wie is er nou zijn aandacht
kwijt na het switchen van applicaties, maar volgens onderzoek van de American Psychological Association kan dit "context switching" je tot wel 40% van je productieve tijd kosten. Dat is bijna twee werkdagen per week die opgaan aan de digitale puinhoop die je hebt.
Bewust kiezen voor minder
Gelukkig ben je niet de enige die klaar is met die digitale puinhoop. Je ziet nu een duidelijke verschuiving in de markt. Bedrijven zijn bewust aan het opruimen. Het State of SaaS rapport laat bijvoorbeeld ook zien dat Asana, een bekend projectmanagementtool, uit de top 20 is gevallen. De reden? Bedrijven zijn massaal op zoek naar geconsolideerde, alles-in-één oplossingen. Ondernemers kiezen bewust voor een 'lean app portfolio' omdat ze, zoals het rapport het mooi verwoordt, op zoek zijn naar applicaties die 'meer waarde bieden, risico's verminderen en minder moeite kosten om te beheren'. Dat is de kern van efficiëntie: niet nog meer tools, maar betere, geïntegreerde tools die echt voor je werken.
Rust, overzicht en kwaliteit
Oké, dus je ruimt die chaos op. Wat levert dat nou echt op, behalve een lagere rekening? Het antwoord is heel simpel: rust. Rust in je hoofd en overzicht in je bedrijf.
Stel je eens voor: geen data meer overtypen van het ene naar het andere systeem. Geen verwarring meer over waar de laatste versie van een document staat. Geen sketchy third-party applicaties die al je verschillende applicaties met elkaar verbinden. Eén centrale, betrouwbare plek voor je klanten, projecten en financiën.
Dit noemen ze een single source of truth. Een bron van informatie waarop je kunt bouwen. Het resultaat is niet alleen minder fouten, maar ook betere beslissingen, een professionelere uitstraling en een efficiënter werkproces. Dat is de kwaliteit die voor zichzelf spreekt en de echte reden waarom de markt nu voor consolidatie kiest.
Sluit je aan bij de slimme beweging
De voorjaarsschoonmaak in je software is dus meer dan een simpele besparing. Het is een strategische keuze die de meeste bedrijven beseffen dat ze moeten maken. Een keuze voor focus, efficiëntie en een toekomstbestendig bedrijf.
Uiteindelijk gaat het om de vrijheid om te kiezen voor overzicht. Om de zoektocht naar de beste, meest gestroomlijnde manier van werken, zodat jij je kunt focussen op je passie, niet op het managen van je gereedschap. En door te kiezen voor minder digitale verspilling, draag je ook bij aan een betere, duurzamere digitale wereld.
Benieuwd waar jij kunt beginnen met opruimen? Laten we eens vrijblijvend sparren. We helpen je graag de chaos in kaart te brengen en de eerste stap te zetten naar meer grip. Neem contact met ons op via https://onestein.eu/contactus en ontdek vaar jouw winst ligt!